FontResizer
Help Minimize Maximize
DisplayContent
Help Minimize Maximize

 

Welcome to the website of JaDoX

 

 

Mi is az a JaDoX

A JaDoX egy önmagában is jól mûködõ, önálló elektronikus könyvtári program, amely egyben a HunTéka elektronikus könyvtár moduljának szerepét is betölti. A JaDoX hatékony és teljes körû segítséget nyújt digitalizált dokumentumok feldolgozásához, tárolásához, megjelenítéséhez és visszakereshetõségéhez. E funkciók segítségével teljes mértékben kiszolgálja az elektronikus könyvtárral szemben támasztott igényeket.

 

 

Komponensek, technológia

A szoftver egy független, nyílt forráskódú, ingyenes adatbázis kezelõbõl (PostgreSQL RDBMS) és platform-független JAVA alkalmazásokból áll. Ezek az alkalmazások a JaDoX szerver, a JaDoX szerkesztõ, a Testre szabható WEB felület (JSP, TomCat) és egy Import alkalmazás tömeges offline betöltéshez.

Az alábbiakban √-val jelöltük, hogy ez a szoftver a digitalizálás fázisai közül melyekben nyújt segítséget:

Szkennelés

Felismertetés (Recognita, Fine Reader)

Korrektúra √

Import √

Feldolgozás √

Tárolás √

Közzététel (keresés, böngészés, kapcsolódás egyéb rendszerekhez) √

A korrektúra akár egy tetszõleges szövegszerkesztõben akár a JaDoX editorban elvégezhetõ. A digitalizált dokumentumok importja kétféle módon lehetséges, vagy a szerver oldali alkalmazás segítségével (nevezéktan alapján történõ tömeges import), vagy pedig az import menüpont segítségével a szerkesztõi felületen.

A feldolgozás során megadhatjuk a dokumentum metaadatait (Dublin Core), tetszõleges csoportokba szervezhetjük õket (fa struktúra), tetszõleges DTD szerint strukturálhatjuk a szöveges állományt (tag-elés tetszõleges mélységben, akár több körben is). Megfelelõ DTD esetén a tartalomjegyzék automatikusan is generálódhat a megfelelõ tag-ek alapján.

A tárolás a többi komponens szempontjából a JaDoX szerverben történik, a szerver pedig relációs adatbázis-kezelõben helyezi el a dokumentumokat. Erre a célra DTD-független relációs adatmodellt használunk. Emellett a teljes XML-t is tároljuk (az alkalmazás-független újrahasznosíthatóság és a nagyobb sebesség miatt).

A WEB-en való közzététel automatikus. A JaDoX web felülete JSP oldalakból áll, a dokumentumok az alábbi transzformáció után jelennek meg a felületen:

RDBMS->XML->(XSL)->HTML

A WEB felület segítségével kereshetünk (csonkolással, vagy anélkül), böngészhetünk a metaadatok és a tartalomjegyzék megjelenítése mellett, illetve eltérõ megjelenítést definiálhatunk a különbözõ dokumentumtípusok esetén (pl.: folyóiratok cikk-alapú és könyvek oldal-alapú megjelenítése. Szöveges, képi és PDF letölthetõség (bõvíthetõ).

Locale Selector
Minimize Maximize
LastNews
Help Minimize Maximize
RSS
Login Portlet
Minimize Maximize
Username:
Password:
Látogatók száma
Minimize Maximize
Látogatók száma : 594

Dátum és névnap
Minimize Maximize
Ide gyün a névnap.